Home » Nederlands » Werk in uitvoering

Werk in uitvoering

Ergens begint een idee. Soms stopt het. Soms belandt smeulend het op een stapel om op enig moment weer op te vlammen.

Ik kan elke dag wel iets bedenken. Als kind had ik de geldautomaat uitgevonden. Als er snoep-, snack- en tabakautomaten zijn, waar het geld in gaat, zou er ook iets kunnen zijn waar geld uit kan komen omdat iedereen die werkt toch geld verdient. Ik kwam thuis en er werd warm om gelachen. Onlangs bedacht ik het woord 'Polderyoga'.

Polder-yoga

Down to earth, niet moeilijk doen, geen ranke kraanvogels, wel de stijve hark die langzaam wandelend in beweging komt. We nemen afscheid van jargon als thuiskomen, zelfliefde, loslaten, een momentje voor jezelf. Pijnlijk? Voor sommige aanbieders zeker. Je bent al thuis, ook al ben je onderweg. Dat is ook thuis, en bij jou in huis ben je ook onderweg. Natuurlijk heb je waardering voor wie je bent. Geef jezelf de kans. Je hebt toch ergens een passie? Loslaten zou ik vooral niet doen. Dat is pijnlijk. Loslaten gaat vanzelf of niet. Een momentje voor jezelf, dat kan ook een plaspauze of een rookpauze zijn, of even spelen met je telefoon. Zeg eens eerlijk: is niet IEDER moment voor jezelf? Ook als je dat moment met anderen deelt, of als je je even niet bewust bent wat je doet?

Polderyoga is gewoon buiten zijn en wandelen, of binnen zijn met koffie, thee en appeltaart, het liefst met zo min mogelijk suiker, met veel kaneel en zelfgeklopte slagroom. Een goed gesprek is ook yoga. Yoga betekent namelijk 'verbinding'. In dit geval is het verbinding met jezelf en met degene die jij uitkiest. That's all.

Voor wie een uitvoering zoekt in termen van 'mindfulness',  noem ik dit 'Stepfulness'.

De waakvlam

Van de vele ideeën die ik de afgelopen jaren kreeg, werd als eerste 'De waakvlam' (Dutifulness) geconcretiseerd.

Dit is een handleiding voor het omgaan met een (dreigende) burn-out. Het eerste deel is geschreven vanuit het perspectief van de werkgever.  Het tweede deel is de wetenschappelijke onderbouwing en het derde deel geeft meer advisering op persoonlijk niveau. Dit werk is in het Nederlands vrijwel af. De laatste inzichten ben ik aan het verwerken en ik verwacht dat dit in september 2021 gereed is.

Spellen

Voor de industrie heb ik een spel gemaakt over de veiligheidscultuurladder en hoe een bedrijf optimaal met kansen en risico's omgaat.Dit is het eerste spel dat af is, met spelbord en boekje. Het prototype is klaar om uit te proberen.

Ook een duurzaamheidsspel (Sustainable Development Goals, SDG's, zoals vastgesteld door de VN) is klaar voor de eerste druk. Dat is een spel waarbij iedere speler de eigen doelen wil bereiken, en de meeste punten verdient door zich tijdens het spel met de doelen van andere spelers te verbinden. Dit spel is klaar om te drukken (kaartjes en spelbord) en om dan uit te proberen.

De poppenspeler van Pamplona

Aan de ontwerptafel staat een poppenspel, noem het 'Playfulness',  voor groepsbijeenkomsten, het liefst op een vakantielocatie, waarbij de spelers het hogere zelf en de poppen het lagere ego zijn, totdat de spelers zich zo met de poppen vereenzelvigen dat hun ego's ook gaan botsen. Uiteindelijk hebben ze ook een gezamenlijk doel en komen ze tot elkaar door de eigen schaduwen onder ogen te zien.

Het scenario gaat over een poppenspeler die overlijdt en de poppen aan zijn dochter nalaat. De poppen blijken te kunnen praten. Eigenlijk waren zij de baas over het spel. De dochter voelt dat zij de gevangene van de poppen dreigt te worden en wil  de geesten van de poppen vrij laten. Dan gaat er iets mis. Sommige poppen willen niet vrij zijn, anderen denken dat het een truc is, weer anderen trekken aan de poppen om hun vrijheid te erkennen, kortom: gedonder in de tent. Deze dochter vraagt de groep spelers om hulp zodat de poppen vredig heen kunnen gaan. De spelers bedenken dan een scenario met elkaar, maar de poppen zullen het spel zeker beïnvloeden. Zouden de spelers er uit komen en de verleidingen van de poppen en hun onderlinge strijd kunnen weerstaan?

Van dit spel ga ik de karakters van de poppen nader omschrijven. Verder lijkt het erop dat de toestand in de wereld samenkomsten weer normaal mogelijk maakt, dus op korte termijn kan ik hiermee verder.

Andere spellen in ontwikkeling

Voor de politie en het onderwijs ontwikkel ik met partners een spel waarin de deelnemers zich verplaatsen in het hoofd van een topcrimineel om de baas te worden van een imperium door samen te werken met anderen en hen tegelijkertijd de loef af te willen steken.

Voor persoonlijke en spirituele ontwikkeling ben ik een spel aan het ontwikkelen, ook met partners. Spelers verzamelen kaartjes met vragen en helpen elkaar met het beantwoorden, zonder te oordelen. Vooral dat laatste is moeilijker dan je denkt.

Ook doe ik onderzoek naar neuro-diversiteit (autisme, dyslexie, ADHD) om juist de voordelen te benoemen van wat anderen als stoornis zien als nieuw ontwikkelingsperspectief voor neuro-diverse mensen. Dat beoogt te leiden tot een spel met een spelbord met kaarten, in samenwerking met een creatieve en onderzoekspartners.

Soundfulness

Waar de eerdere werken nog niet uitgevoerd zijn, is het laatste binnen 'Werk in uitvoering' een uitvoering dat nooit een werk is geweest of zal worden. Het is een bijeenkomst waarin niet wordt gesproken of gezongen. Iedereen maakt geluid met de middelen die ergens aanwezig zijn, stemklanken mogen ook, maar zonder woorden met betekenis.

Dit is heel leuk, kost niets, een unieke ervaring voor de deelnemers. Het is ook een mooie introductie bij een groepsbijeenkomst als alternatief voor  je naam, leeftijd, woonplaats, werk, gezin, huisdieren en sport. Met muziek duik je onder de oppervlakte zonder bang te zijn dat iemand iets raars over je denkt. Integendeel, je maakt ze nieuwsgierig. Probeer maar eens.