Hulp bij een burn-out

Het komt helaas vaak voor dat mensen niet meer goed in hun vel zitten, misschien wel op de verkeerde plek, minder presteren en dat daardoor het werk nog meer onder druk komt te staan. Je wilt niet dat de een omvalt en daarna ook de anderen.

Het goede nieuws is dat burn-out te voorkomen is met aandacht zowel voor de persoon als voor de organisatie. Tijdig ingrijpen en monitoren bespaart veel kosten. Dit geldt ook voor bore-out, de variant waarin de medewerker zich niet bijna doodwerkt in te veel spanning maar zich dood verveelt in te weinig spanning.

Preventie van burn-out is maatwerk. Meestal zijn één persoon of een paar personen met burn-outklachten de aanleiding. Die mogen we zeker niet vergeten, maar de oorzaak ligt vaak dieper, ook in het werk. De oplossing zit meestal in een combinatie van bronmaatregelen om de werkdruk beter te verdelen, collectieve maatregelen om teams beter en gemotiveerder te laten functioneren, waar nu in de praktijk vaak al de nadruk op ligt. Vergeet dan alleen niet de individuele kant, de persoonlijkheden en de individuele behoeften, vooral wanneer deze personen zich uit bescheidenheid of gereserveerdheid niet spontaan melden.

Bore-out, een soort depressie

Een bore-out lijkt op een burn-out en kan dezelfde gevolgen hebben. Het verschil is dat de betrokkene de eigenheid en de eigen competenties niet kwijt kan. Iemand in een bore-out kan zich dood vervelen, ook al past deze persoon zich telkens aan omdat het werk toch een keer gedaan moet worden. Het gaat alleen steeds minder van harte. Dit speelt sterk in organisaties die sterk hiërarchisch zijn, zonder flexibiliteit, met oog voor de externe doelstellingen en veel minder voor het personeel.

Herkenbaar?

Veel medewerkers met een burn-out

Helaas komt het voor dat de een na de ander uitvalt als gevolg van werkdruk, emotionele belasting en een gebrekkig herstel. De werkdruk voor de collega's neemt toe en zo zit je in een vicieuze cirkel. De arboarts is in contact met de uitgevallen medewerkers, maar re-integratie laat vaak op zich wachten en duurt lang. Is er misschien een structurele oplossing voor alle betrokkenen? Laten we samen eens kijken naar de mogelijkheden.

Arcturus Retreat

Herstel is belangrijk in de strijd tegen de burn-out en om weer energie, kracht en levenslust op te laden.

Het aanbieden van een dergelijk arrangement voor bijvoorbeeld een lang weekend is een kleine investering als je bedenkt hoeveel een langdurige uitval kost, en hoeveel een gemotiveerde medewerker opbrengt.