Penfulness

Penfulness is geschreven voor degene die zijn of haar spontane creativiteit wil ontwikkelen zonder daar veel voor te doen. Je hoeft alleen maar te schrijven, en schakel vooral je hoofd uit.

Eenvoudig, toch?

 

Houd jij de pen even vast, alsjeblieft?

Schrijven is schrijven. Je doet het; je wilt het niet. Volg je intuïtie en schrijven is zen. Geef je over aan wat er bij je op komt en via de pen spontaan op het papier belandt. Je hoeft echt niets. Chaos mag, onzin mag, knotsknettergek mag, zolang jouw pen maar in beweging blijft en jij vooral niet nadenkt. Gedachten zitten je creatieve stroom vaak in de weg. Spontaan schrijven doet je innerlijk ontspannen. Je mag het vergelijken met yoga, meditatie, mindfulness, nu met de pen: penfulness.

 

Vrijheid

Het schrijven (tekenen, schilderen) brengt jou en de vrijheid dichter bij elkaar. Dit noemen we ‘Penfulness’. Dit houdt in dat de pen zo vol is dat er van alles uit kan vloeien. Zolang de pen het doet en jij deze in beweging houdt, komt er altijd iets: zin, onzin, gekke krabbels, chaos, het maakt allemaal niet uit. Laat het maar komen en stromen. Kijk daarna wat jij er van maakt en wat het van jou maakt. Durf jij om jezelf te lachen? Mocht je de drang hebben om te gaan scheppen, dan krijg je van mij de volledige vrijheid.

 

Achtergrond

Zelf heb ik veel plezier beleefd aan een aantal sessies in Den Haag waarbij een vriendin na haar reis naar Hawaï terugkwam met een methode ‘wild writing’, gericht op de spontaniteit en het plezier, en dat schrijven je ook los kan maken. Voor mij was dit een actieve schrijfmeditatie.

Bij de een gaat dit gemakkelijker dan bij de ander, maar het lukt altijd wel om een paar minuten je pen zijn gang te laten gaan zonder dat jij eerst nadenkt. Ook als je dyslectisch bent, kan je meedoen zolang je je eigen woorden maar kan lezen, en anders mag je tekenen.

Boekpresentatie Penfulness
PDF – 2,2 MB 581 downloads

Dit boek is voor het ontdekken, terugvinden en energieker maken van jezelf. Laat je inspireren, neem de tijd en doe wat je leuk vindt. Alles mag, niets moet. Je hebt je creativiteit – je scheppingskracht – zelf al vermoed, anders had je dit boek nooit in handen gekregen. Nu ontdek je je creativiteit en mag je deze ontwikkelen.

Je mag spelen met pen en papier. Later komt de ‘echte’ start voor als je spelenderwijs verder wil gaan, misschien wel tot de voleinding van je werk, alleen of samen met anderen. De verschillende stukjes illustreren we met voorbeelden, gedichten en plaatjes voor de sfeer en ter inspiratie.

Dit boek is vooral bedoeld voor mensen die zich creatief willen uiten. Dat kan met eenvoudige middelen: pen, potlood, fijnschrijver of een stukje houtskool. Daarmee ga je schrijven of schetsen. De nadruk ligt hier op schrijven, maar de keuze waarmee je wilt verwoorden of uitbeelden wat er bij je binnenkomt, is aan jou.

Niemand hoeft jou in de weg te staan als je je creatief wilt uiten, ook jijzelf niet. Schakel gewoon je hoofd even uit. Voor enkelen is het gewoon de knop omdraaien. Voor de meesten is dit gemakkelijker gezegd dan gedaan, vandaar dat we je hier laten zien dat het niet veel moeite hoeft te kosten.

Wat let je? Laat je verrassen en je zal zien dat het ‘nee-maar’ veel sterker is dan het ‘ja-maar’. Ook als jij jezelf niet creatief vindt, maar je bent wel een beetje nieuwsgierig, zal je negen op de tien keer gaan merken dat je wel degelijk creatief bent.

Geen verzendkosten, inclusief BTW.